اهمیت یخچال های طبیعی در تامین آب شیرین، حفظ تنوع زیستی و تعادل اقلیمی
در این یادداشت آمده است:
22 مارس مطابق با دوم فروردین ماه به عنوان «روز جهانی آب» نامیده شده و همه ساله شعاری از سوی بخش آب سازمان ملل برای این روز تعیین می شود. امسال نیز روز جهانی آب به نام “حفاظت از یخچال های طبیعی” نامگذاری شده که نشانگر توجه ویژه به منابع پنهان و اساسی آب است. یخچالهای کوهستانی در ایران در مناطق مرتفع که بارندگیها بالا و دمای میانگین سالانه پایین تر از صفر درجه است، تشکیل میشود. در طول سالیان سال در این مناطق، برف و یخ انباشته شده و پدیدهای طبیعی به نام یخچال طبیعی را تشکیل داده است. باید بدانیم یکی از مهمترین منابع تشکیلدهنده منابع آب شیرین ما یخچالها هستند. یعنی یخچالها سدهای بیدیوار و طبیعی و خدادادی هستند. در طول فصل سرد یخچالها در قالب برف و یخ بارندگیها را جمع میکنند و در طول فصل گرم سفرههای آب زیرزمینی و حتی روانابها را تغذیه و در اختیار مناطق پاییندست خود قرار میدهند. در کنار بحث منابع آبی، یخچالها، شاخص های طبیعی تغییر اقلیم محسوب میشوند. این پدیده با پیشرویها و پسرویهایی که نشان میدهند، بیانکننده وضعیت اقلیمی ما در دورههای گذشته و البته آینده هستند.
روز جهانی آب سال ۲۰۲۵ با شعار “حفاظت از یخچالهای طبیعی” حاوی پیام بسیار مهمی است که میتوان به اثرات تغییرات اقلیمی بر این حوزه اشاره کرد؛ گرم شدن زمین باعث شده که دمای داخلی یخچالهای طبیعی واقع در نقاط مختلف جهان افزایش پیدا کند و در نتیجه با آبشدن تدریجی، حجم زیادی از ذخایر این یخچالها ذوب شود. این مسئله از آنجا حائز اهمیت است که این یخچالها بخش عمدهای از ذخایر آب شیرین آشامیدنی جهان را تشکیل میدهند.